12.–14. 4. Jarní živá textová dílna v Hořicích u Blanska

Zápis do tabulky účasti ve fóru


Stav otextování jednotlivých melodií a jejich seznam

Odpovědět
Kuba Horák
Příspěvky: 1903
Registrován: 12. 12. 2003, 20:54
Bydliště: Na výsluní 1362, Nový Bor, 473 01

Stav otextování jednotlivých melodií a jejich seznam

Příspěvek od Kuba Horák »

Seznam 12 pracovních názvů melodií: Ryfofka – Led se zelim – Nanana – Laska – Krabicz – Krabičková – Bluesovka – Akustická Vranov – Stěna – Neděle – Atmosféra – Foukačka

Moje záznamy o tom, čím se kdo zabývá nebo zabývat hodlá (které jste mi poslali):
Navrhuji, aby se k názvu, pokud je napsáno, připsalo N, pokud se píše, pak P, ostatní názvy jsou jen v možném výhledu toho kterého autora či jakési předběžné síto.
Když tak průběžně doplňujte, pokud je něco jinak.

Ivo Cicvárek – Atmosféra - N, Stěna - N, Krabicz - N, Akustická Vranov, Neděle - N
Kuba Horák – Akustická Vranov - P
Láďa Zítka – Atmosféra - N
Lada Šimíčková – Foukačka - N
Jiří Svítek – Led se zelim - N, Bluesovka
Jarda Síbrt – Bluesovka -P
Daniela Weber – Krabičková - P, Foukacka, Bluesovka, Akustická Vranov, Nanana,
Denny – ?
Arnošt Frauenberg – Stěna - N
Slávek Janoušek – Láska - N, Stěna - N
Voyda - Atmosféra - N, Ryfovka - N, Neděle - N, Nanana - N, Krabičková - N
Jan Matěj Rak - ?
Bluesovku si psal PB také sám a ještě má text i od Ivana Hlase (s názvem Sedmnáct).
Slávek Janoušek
Příspěvky: 788
Registrován: 11. 12. 2003, 02:53
Kontaktovat uživatele:

Re: Stav otextování jednotlivých melodií a jejich seznam

Příspěvek od Slávek Janoušek »

Aktuální stav k 10.5.
Nahrána a nazpívána píseň Láska, text zvolen: Slávek Janoušek na motivy básně Rudolfa Němce. (Nebylo to vůbec jednoduché, ale nakonec se to podařilo dotáhnout k Petrově i mé spokojenosti, včetně nahrávky.)))))))
Nyní je PB na 14 dní mimo republiku. Po návratu se bude napřed řešit píseň s prac. názvem Stěna. PB vybere ze tří textů: Ivo Cicvárek, Arnošt Frauenberg, Slávek Janoušek. (Není zatím žádný text preferován, takže pokud to ještě někdo chce zkusit, je na to 14 dní). Píseň bude muset být od vybrání a doladění textu natočena a smíchána do půlky června, pak jde do rádia (vezmou-li ji).

Další písně budou řešeny následně, tj. texty si k melodiím PB vybere v druhé půlce června. O prázdninách by měl točit.
Čímž chci říci: pokud jste měli pocit (jako že mi o tom i někteří napsali), že žádná odezva: pak vězte, že se mám za Petra i omluvit, pokud na některý text, co jste mu poslali, nestačil reagovat. Nebylo kdy, protože se před Petrovým odjezdem řešila píseň Láska (+ byl hrát).

Takže je stále čas i na další pokusy. Máte-li napsáno, zkuste další text na jinou melodii. Pokud možno tak, ať obsadíme všechny melodie alespoň jedním textem. Kdo rozdělaný text opustil, dejte rovněž vědět, ať to zbytečně neobsazujeme. A pokud jste opustili proto, že nebylo kdy, vězte, že ještě je ČAS a zkuste znovu.
Rád bych, kdyby se podařilo, že TD bude mít na desce podstatnou část.
Slávek Janoušek
Píďalka
Příspěvky: 64
Registrován: 29. 10. 2008, 21:37

.

Příspěvek od Píďalka »

.
Naposledy upravil(a) Píďalka dne 19. 11. 2017, 12:42, celkem upraveno 1 x.
Slávek Janoušek
Příspěvky: 788
Registrován: 11. 12. 2003, 02:53
Kontaktovat uživatele:

Re: Stav otextování jednotlivých melodií a jejich seznam

Příspěvek od Slávek Janoušek »

Píďalko, máš asi pravdu, že Petr Bende byl v kontaktu zejména se mnou a asi nereagoval na Vaše podněty a dotazy ve chvíli, kdy texty vznikaly tak, jak by měl (stěžoval si na to už v květnu Arnošt, pak myslím i Lada, teď na to poukazuješ i Ty). Chtělo to, aby se ozýval všem zavčasu, všem, co mu text posílali (protože někteří mu to mailovali rovnou) a obávám se, že tak učinil vždy až pozdě (jako tomu Arnoštovi). Už jednou jsem uklidňoval, že nestíhá, ale že všechny pokusy projdou zevrubným propátráním a že mnohé texty budou vybrány, na tom jsme domluveni. Slíbil jsem Petrovi se v tom zorientovat a možná i vybírat a řešit eventuální úpravy s autory. Už od června se s Petrem domlouváme na schůzce, na které to budem řešit.
Je pravda, že to trochu sklouzává, čímž to ubírá čas na případné předělávky, ke kterým u mnohých textů asi ještě bude muset dojít... Z časových důvodů zatím každý týden odsunujeme setkání nad texty, ale už je to na spadnutí. Nic se neboj, že to textování bylo zbytečné. Vše má svůj čas, byť je pravda, že i já jsem si myslel, že budeme nad těmi texty více diskutovat obecně. Popravdě řečeno, sledoval jsem, co kdo píše, ale nestačil reagovat ve fóru, protože jsem nenašel čas na to, abych si to jejich prošel i s melodií. Spíš jsem odpověděl na text názorem, když mi ho někdo poslal (Ivo, Arnošt, Lada).

Poslechnout si všechny melodie v souvislosti s uvedenými texty jsem učinil až teď. A myslím, že se sešla opravdu dobrá úroda. Mnohde i několik textů na jednu melodii. A to ještě třeba Arnošta musím požádat, aby mi poslal, co všechno napsal.
A tedy zároveň VÝZVA: Prosím všechny, co mají třeba i nedokončené texty a nezavěsili jste je, pošlete mi to co nejdříve. Situace se chýlí k výběru.
I ty nedodělané, a to proto, že co kdyby náhodou.... A pro jistotu si zkontrolujte, zda máte uvedenou poslední verzi zde.
Kvalita textů je různá, všichni jsme zjistili, jak je to těžké psát na melodii. Mnozí se to stihli docela dobře naučit. Myslím, že právě Voyda dosáhl toho, že jeho texty pasují na rytmický rastr nejpřesněji. Evidentně ho to bavilo, a myslím, že zrovna zde se některé kusy ujmou. Tak škoda toho pocitu zatím nulové odezvy.
Mnozí rytmický rastr příliš nectili a to budou asi ta místa, která budou drhnout Petrovi v hubě a která (bude-li to jinak pasovat a vybere si to) se budou muset upravit.

Tak prosím: Zbystřete, schyluje se k závěrečné fázi této kauzy. Jinými slovy: do konce prázdnin by mělo být natočeno. To, jakým způsobem bude probíhat ta práce konkrétně, dám vědět, jen co se na tom dohodneme. Nejlepší by bylo, pokud by Petr stihl potom na patřičné základy zazpívat všechny texty, alespoň v demo podobě, ale to je otázka, jestli bude taková věc možná (z časových či finančních důvodů - v drahém studiu to nejde určitě, tam už se musí přijít s konečnou verzí). A to asi známe ... jak na celý projekt je spousta času, pak chybí dny a nakonec hodiny.
Slávek Janoušek
Slávek Janoušek
Příspěvky: 788
Registrován: 11. 12. 2003, 02:53
Kontaktovat uživatele:

Re: Stav otextování jednotlivých melodií a jejich seznam

Příspěvek od Slávek Janoušek »

A zatímco výše teoretizuju, věci se mezitím posunuly a tady je výsledek: přes víkend Petr nazpívá demo všech textů a v příštím týdnu (asi v úterý) se sejdeme nad vybíráním a označováním míst k přepracování. Je toho dost, co by měl nazpívat, tak chci věřit, že to za víkend stihne natočit. Ale je tím jasné, že závěrečná fáze po odkladech začala.
Proto znovu výzva: Všichni, co mají ještě něco, co nezavěsili zde nebo neposlali Petrovi, učiňte tak neprodleně.
Prosil bych o zaslání textů i mně, pokud nejsou umístěny zde, abych měl v úterý už povědomí, oč jde. Díky.
Pak se dohodneme dál, zda příslušní autoři, kteří se zúčastnili, stojí o nahrávku - musíme vymyslet, zda se to zde může v této fázi zveřejnit nebo jestli to zatím zaslat osobně na jednotlivé maily atd. Navrhněte. I když rozhodnout stejně nakonec musí PB.
Slávek Janoušek
Kuba Horák
Příspěvky: 1903
Registrován: 12. 12. 2003, 20:54
Bydliště: Na výsluní 1362, Nový Bor, 473 01

Re: Stav otextování jednotlivých melodií a jejich seznam

Příspěvek od Kuba Horák »

Bohužel musím souhlasit s Píďalkou. Pokud Petra texty, kvalita jejich obsahu a práce na nich zajímají, měl komunikovat. Člověk zareaguje na text během patnácti minut a stihne v nich pojmenovat co drhne, co se mu nelíbí, co naopak, případně napsat, že neuvažuje o tom, že text bude použit. Ale věřím, že dopadne dobře pro všechny strany. K
Kuba Horák
Příspěvky: 1903
Registrován: 12. 12. 2003, 20:54
Bydliště: Na výsluní 1362, Nový Bor, 473 01

Re: Stav otextování jednotlivých melodií a jejich seznam

Příspěvek od Kuba Horák »

p.s. nedávno jsem rozebíral podobnou šanci s Ivo Viktorinem, se kterým se dohodnu na možnosti spolupráce s TD a dám pak vědět.
Slávek Janoušek
Příspěvky: 788
Registrován: 11. 12. 2003, 02:53
Kontaktovat uživatele:

Re: Stav otextování jednotlivých melodií a jejich seznam

Příspěvek od Slávek Janoušek »

Ahojte všichni, včera jsme seděli s Petrem B. nad jednotlivými verzemi textů písní a vybírali. Byl jsem zvolen do role jakéhosi poradce či odpovědného redaktora přes texty, který má zaručit, že na desce nebudou převrácené přízvuky, bude bránit textovým klišé a pokusí se, aby celek působil jednotně a měl hlubší vyznění, než bývá zvykem u popových desek. Nicméně konečné slovo o výběru jednotlivých písní má PB.
V mnohých případech se rozhodovalo těžko. Už v Beskydech jsem tvrdil Petrovi, že by však na vlastní texty neměl rezignovat zcela a jsem rád, že mi včera pustil i jiné 2 písně (a možná už jsme jen další nestihli), kde svoje texty má, a jeden byl zcela v pořádku a v druhém jsem doporučil drobné změny. Kromě lidí z textové dílny, byl k textování osloven ještě Petr Šiška a Ivan Hlas. Petr Šiška odevzdal 4 a Ivan 1 text. Do užšího výběru se však nedostal žádný text P. Šišky - ne že by to byly špatné texty, to vůbec ne, je to evidentně zběhlý textař, ale proto, že byly vysloveně popové, pro poněkud jiný druh zpěváka, než jakým se chce Petr na nové desce prezentovat.
Dohodli jsme se, že pro všechny zúčastněné vydáme jakési společné povídání (komuniké:)))). Protože mi Petr dnes poslal své vyjádření, kde se obrací k dílně formou dopisu, kopíruji ho nakonec celý. Já spíše popíšu konkrétní věci kolem úprav.
Na závěr udělám jen shrnutí výsledků a ony konkrétní prosby o úpravy uvedu už u jednotlivých písní postupně (nestihnu asi naráz vše).

Petrův dopis:
Zdravím Vás všechny na Textové dílně.
Děkuji moc za Vaši invenci, čas a hlavně chuť se podílet na písních na mou novou desku. Blížíme se k závěru. V srpnu s kapelou točíme ve studiu, tak máme do konce srpna možnosti úprav a dodělání dalších slov.
Včera jsme se Slávkem dlouhosáhle poslouchali a vybírali jednotlivé texty. Všechny jsem si je doma ve svém studiu jako demo nazpíval, a tak jsme se tím probírali.
Je mnoho povedených textů, u některých jsme už výběr uzavřeli a u dalších bych byl ještě rád, aby došlo k úpravám, popřípadě na některé písně bych ještě zkusil další verze. Konkrétně by Vám toto vše popsal Slávek, který je takovým supervizorem pro texty na tuto desku.
Já to vezmu v krátkosti:
Akustička - díky pro Kubu Horáka za text, ale nevím, jestli zejména refrén je to přesně ono. Text je každopádně použitelný, ale pár věcí bych tam poměnil. Jako např. určitě se zamyslet nad novým refrénem. Větrem brát - řád. Zkus na to ještě mrknout. Popis pošle Slávek.
Díky patří pro Arnošta Frauenberga. Text je zajímavý, ale slovo baby tolikrát v textu prostě nedám a myslím, že je dost obecné a opoužívané. Slávek navrhoval místo toho holka, ale ani tak si nejsem jist. Ale o tanci by to klidně mohlo být. Je možno ještě zkusit nějaký posun?
Je to moje srdcová záležitost tato píseň, tak zkusíte ještě další verzi i Vy ostatní?
Atmosféra - tak tady jsou texty tři - Laďa Zítka, Ivo Cicvárek a Marek Vojtěch (dále Voyda). Děkuji moc. Po včerejší debatě jsme se se Slávkem shodli, že ve výběru se ještě budeme rozhodovat mezi Ivem a Laďou, po kterých bych rád ještě drobné úpravy. Popíše zase Slávek. Ale oba jsou super. Voyda má taky dobrý text, ale spíš na jinou píseň, k náladě muziky mi to nesedí.
Bluusovka - tady máme texty od Jardy Síbrta a Lady Šimíčkové. Já se přikláním k Ladě. Tímto děkuji Jardovi, ale Lada se dostala prostě dál. Budu ale ještě rozhodovat mezi textem, který mám od Ivana Hlase, který ho taky ještě upravuje. Ale prozatím se přikláním k Ladě. Ta má v podstatě na tomto textu hotovo. A mně se moc líbí. Díky.
Foukačka - v této písni se poprala vlastně Lada sama se sebou.
První byl Obyčejný den, který tak nezářil jako následující text Train-spotter. Je skvělý a po malých úpravách, na kterých jsme se shodli se Slávkem a ten je popíše, je ve finále. Pokud ovšem nemáte ještě někdo nějakou jinou verzi? Díky, Lado.
Krabičková - tady máme dva texty a děkuji za ně Daniele Weber a Voydovi. U Daniely se mi některá místa líbí, ale myslím, že to není úplně ono. Moc to nezapadá k té atmosféře písně a to samé platí i pro Voydu. Tady ten text je hodně přímý a konkrétní, až popisný, což se mi líbí, ale děj je rovněž pro jinou skladbu. Takže jsme se shodli se Slávkem, že to ještě necháváme otevřené pro další tvorbu.
Krabicz - tady mám text od Ivo Cicvárka. Díky. Text je super a až na malé úpravy v první sloce : šrám – skříp – vzdej atd. , vše pošleme se Slávkem označené, shodli jsme se, že vstup do písně není tak razantní jak potom celý text. Ten je super a tady se to perfektně sešlo i s atmosférou a záměrem. Nečekaná slovní spojení, to je to co hledám. Pokud už nemáte nikdo doma nic schovaného v šuplíku, tak tento text bude finální.
Nanana - na tento text mám pouze jednu verzi a to od Voydy, kterému patří díky. Jízda bláznivá se mi zdá jako téma skvělé. Je to pozitivní, ale bylo by dobré do toho dostat více děje. Bližší popis, na kterém jsme se shodli, pošle Slávek. Myslím ale, kdyby se na tom zapracovalo a oprostilo se to od obecností, tak by to mohlo fungovat. U této písně bych byl rád, kdyby se o text pokusil ještě i někdo další.
Neděle - tady máme dva texty od Ivo Cicvárka a Voydy. Díky moc. Těžké rozhodování. Oba jsou dobré. Psal jsem, že by se mi tady líbil nějaký válečný podtext a k tomu se blíže dostal Ivo. I když děj se mi otvírá až v druhé půlce a na konec jsem dal 2. variantu ref. Na hradbách tvůj syn střílí…. Musely by se tam udělat nějaké úpravy, které naznačí Slávek. Voyda je textově taky hodně blízko a líbí se mi tam spousta věcí. Jen ref. mě nějak neoslovuje a nevím, jestli bych si ho chtěl jako posluchač zazpívat (a to bych si u toho ref. představoval): Na patře zvláštní příchuť...
Chtěl bych, aby tato píseň byla zpěvná a ref. zapamatovatelný, pocitový a zazpívatelný pro publikum. Nějak takto jsem přemýšlel např. u mé písně Nad horú svítá, kde ve slokách je popis děje a ref. je spíše pocitový: Zrádný jsou vítání s válkou, když svítání zlátnou atd. Každopádně jsou oba texty po případných předělávkách bratelné. Tak se rozhodnu po úpravách, o které Vás žádám. Díky.
Ryfofka - tady jsou texty dva: od Arnošta Frauenberga a od Voydy. Děkuji. Opět -těžko se rozhodnout. Nejprve jsem se přikláněl a myslím, že i Slávek k Voydovi (Augiášův chlív), ale po nazpívání celé písně mně ref., který se sice drobně obměňuje, začne jaksi vadit, protože slogan se už opakuje moc. Musel by se tam změnit pátý a šestý řádek, ať se nám to nějak hne. Slávek popíše.
Arnoštova Pouštní bouře - první nápad se mi líbil, ale připadlo mi tam moc války, a tak to Arnošt předělal. Myslím, že z toho vykouklo cosi, co tam předtím nebylo - válka dvojice. Moc se mi to líbí, i Slávkův drobný nápad v úvodu to dobře doplňuje. Nechal bych to zatím takto: poprosím ale přesto Voydu, jestli by se na svůj text ještě nemrkl. Arnošt to má v podstatě hotové. A pak se rozhodne. Díky.
Ráno led ze zelím - máme tady dva texty. Od Jardy Síbrta a Voydy. Opět moc děkuji.
Jarda to pojal obrazově. Je to hezké, příjemné příkrasy a pocity. Mám takovéto texty rád. Voyda na to šel od lesa a myslím, že se dostal dále. Hned když jsem to nazpívával, a to jsem se moc nezajímal o děj, který bych si měl samozřejmě zjistit dopředu, tak z toho na mne dýchalo něco zajímavého. Po tom, co mi Slávek objasnil ten antický příběh, a já si sám ještě včera vyhledal na netu další info o Erifýlé, tak to vše zapadlo. Myslím, že kdyby jsme do toho ten děj vetkli více nějakou drobností, bylo by to srozumitelnější, ale Slávek jistě ví kam a jak. Jinak tento text je hotov a díky za něj.
Stěna - s touto písní trošku bojuji, a tak díky všem, kdo se na ní podílí. Zatím jsem v rozhodování mezi Slávkem, který mi už udělal několik verzí a Ivem, který taktéž udělal spoustu variant. Díky patří i pro Arnošta. Nechám ji týden uležet a rozhodnu se co a jak.
Taaaaaaaaaaaaaaak. Děkuji za Váš čas, je mi jasné, že jste na těch svých textech všichni udělali hodně práce, omlouvám se nevybraným, a budu se těšit, že společně a díky Vám hlavně po textové stránce posuneme moji desku dále.
Textovou dílnu zdraví
Petr Bende


Takže shrnutí: za vybrané jsou považovány texty:
Bluusovka - Lada: Blackout (zvolena verze se slovem: hledaný, ale drobnost je ještě třeba - viz pak u textu) + zde ještě záleží na úpravě textu Ivana Hlase, tedy resp. stihne-li se tím zabývat
Foukačka - opět Lada: Train-spotter (drobné úpravy)
Krabicz - Ivo: Santa Monica (úpravy začátku)
Ráno led ze zelím . Voyda: Erifýlé (drobná úprava)

Mezi dvěma texty po úpravách se bude rozhodovat u:
Atmosféra - Láďa Zítka: Pán Času a Ivo Cicvárek: Čarodějka (obojí třeba drobné úpravy)
Neděle - Ivo: ? a Voyda: Augiášův chlív (opět třeba úpravy)
Ryfofka - Arnošt: Písečná bouře a Voyda (u Voydy třeba úprava)
Stěna - Slávek: Boomerang a Ivo: Lítací (třeba úpravy) ... vidíte, že ani role, kterou jsem dostal, mě nestaví do žádné výhody:)))), hergot kruci kluci

A konečně Akustička, Krabičková a Nanana jsou jakoby ještě volné. To ovšem neznamená, že úpravy už i u těch vyřazených nemohou zabodovat. V podstatě lať byla dost vysoko nasazena.
Nepřesněji rytmické rastry melodií dodržoval Voyda, ale nakonec třeba i jisté nedodržování rastru, kdy např. Lada, která si do pauz navolila až třeba 4 slabiky, Petr ve zpěvu akceptoval.

Nyní tedy budu pokračovat pod příslušnými písněmi vždy na konci diskuse (akorát to nebude hned). Kdyby měl kdokoli nápad na řešení patřičných míst, nahoďte. Platí i zásada, že pokud někdo výrazným způsobem podpoří i cizí text, má pak právo na nějakou (následně dohodnutou) část autorských práv. K tomu samozřejmě nestačí přihozený řádek či pár slov, ale zásadní změna či posun ve významu celku.

Ještě douška: Petr si vybral a zhudebnil text Jarmily Týnkové Recyklovaná láska. Protože tam ale byla spousta textových problémů, dopracovali jsme to s Petrem (do slušného tvaru)... tam by k takové dohodě asi mělo dojít.
Petr naznačuje, že čas je do konce srpna. V závěru srpna má ale točit zpěvy, bylo by dobré, kdyby jasno bylo už tak kolem 20., nejpozději 25. 8. Je samozřejmě možné i to, že některá píseň (zejména když budou pochybnosti) nakonec z CD vypadne.
Tak dobrou ruku a bystrou hlavu do finiše.
Slávek Janoušek
Odpovědět

Zpět na „Texty na melodie Petra B.“