1+1

Zavěšujte prosím texty po jednom v určitém časovém odstupu - dáte tím ostatním čas na přečtení a komentáře.
Lucka Gritzová
Příspěvky: 37
Registrován: 4. 4. 2005, 14:53
antispam: Ne

Příspěvek od Lucka Gritzová »

Ahoj Kubo,

tento text jsem četla krátce po jeho vložení a moc se mi líbil, líbí se mi pořád .. a přiznám se, že jsem tu řadu následujících příspěvků nedokázala pročíst celou .. Jakmile se nachomýtnu do podobné řemeslné diskuse, trochu se ztrácím a cosi mě odsouvá pryč, abych nerušila a nemotala se tam, kde nemám .. nejsem textař, jen vděčný čtenář, posluchač a někdy se proto zdráhám vkládat své, spíš banální příspěvky. Přesto i pro mě jsou tyhle stránky velmi přitažlivé a cenné, ráda sem chodím číst.
Co mě ale napadlo hned při prvním čtení, byl pocit, který vyjádřil už Jarda Síbrt, je obdivuhodné, jak je tu zpracován obrazotvorný text, všichni mu na první přečtení rozumíme a cítíme tytéž emoce, přemýšlíme stejným směrem ..

Zatím ahoj, L.
Slávek Janoušek
Příspěvky: 788
Registrován: 11. 12. 2003, 02:53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slávek Janoušek »

Tak to mám teď hodně připomínek (o kterých jsem si myslel, že je nebudu muset vysvětlovat a věci obhajovat, neb jsou jasné). Alespoň ty zásadní:

"Děkuju za čas strávený nad textem!"
To už nebyl čas strávený nad textem, ale nad písní. To je podstatný rozdíl. Ten text jsem řešil jaksi při tom - to, co se mi nelíbilo, protože to mělo nějaké vady: rytmické, obsahové, s přízvučnou dobou, s rýmem, někde nepravidelnost, kde by to mělo být pravidelné, jinde naopak atd.

(Nemá to znamenat, že když se začne dělat píseň, je to jako když se kácí les. Že létají třísky. U textu Mezičas od Lady, z kterého jsem si jen tak udělal píseň nedávno, jsem si pouze přidal jedno slovo. Víc změn nebylo třeba. A pozor: to je píseň pro zpěvačku, nikoli pro mě. Zhudebňuju text proto, že se mi líbí a to i přesto, že tam dle mého není vše "v pořádku". Pouze poopravím ta místa tak, aby to sedělo, ale je to návrh. To nikdo hrát nemusí.)

K textu, potažmo k písni: Dle mého těchto "vad" bylo tady přesně tolik, kolik jsem udělal změn. Záměrně jsem je vyznačil.

Např. zásadně, obsahově: já tedy tyto lidi nijak romanticky nevidím, to snad není televizní seriál, kde je všechno zkreslené a stylizované.
"Guma" (netrvám na tom) mi tam pasuje zcela přesně, dokonce jsem si této změny považoval, zejména pro rým "co den dal x odendal" oproti "dal x svál" (že jde o "šňůry činžovních domů" jsi tam stejně neměl - to už je následná asociace, která může i nemusí dojít).
To stejné u toho "piva" - co máš proti rumu a pivu? Taky jim ani trochu nechceš přilepšit - pořád ten plecháček s čajem:))) Dokonce jsem je tam nenechal ani loknout, všimni si - mluvím o tom, že nic tak nevzbudí kromě mrazu (tam změna na "něco" byla kvůli převrácenému přízvuku) jako cinkot flašek od piva - to je "budík" těchto kumpánů.
"Oheň" jsem posunul dopředu - pak se nemůže opakovat. Že ta jejich slova oheň spaluje jsem si stejně nepředstavil, promiň. Nahradil jsem "párou" - že jde o páru od huby - můžeš namítnout - si však také možná někdo v tom mrazu nepředstaví. Měl jsem tam také chvíli "Sloup kouře přelétá", zavrhl jsem).
To stejné se slovem "poslední" - máš tam už "poslední trolejbus", já "poslední bus" (to mi cizejší tedy vůbec nepřipadá, dnes je to naprosto regulérní slangové slovo), pak se mi zdá jako vada použít "poslední noviny". "Včerejší noviny", to je koneckonců taky o bídě (nic není staršího než včerejší noviny), do toho ohně oni stejně hodí cokoli, i kdyby ty noviny došly. Tobě to s "posledními novinami" přijde emotivnější? Jako že je posluchač začne víc litovat, že už nemají čím topit? A že by to mělo naznačovat, že "už přijde konec písně"? To by pak mohl naznačit i "poslední trolejbus":))).

Ještě znovu opakuji (což jsem napsal nad změněným textem), že 4. řádek jsem rytmicky upravil: proto vložené "jak" (obrátil jsem "tydydá tydydá" na "tydy tada tydydá", aby nebyly všechny liché řádky rytmicky pořád stejné, protože to v písni zavánělo kolovrátkovitostí.

A závěr: Na ten jsem nejpyšnější: Kdo to vlastně začal zpívat s nimi? Asi jejich další kumpán ze tmy, který se už snažil usnout, ale oni ho svým zpěvěm nenechali, nebo jen tak někdo, kdo je poslouchal před chvílí, nebo já jako vypravěč, který je pozoruju, popisuju a z "nějakého" důvodu se přidávám. Nebo dokonce Bůh, o kterém byla řeč. Otevřený konec, možností více. Žádné mysteriózo, to pardon.

Závěrem neboli resumé:
Naopak - "guma a pivo" to vrací do reality!! Volám: Pryč s falešnou romantikou našeho kamaráda Jendy Nedvěda:)))
Má je fakt posluchač litovat? Ty co zdrhli od cirkusu nebo od svých drahých žen - to už je jedno - takové ty homelesácké raubíře i ty neználky, co to jen zkoušejí a domnívají se, že je nikdo v otrhaných hadrech nevyhodí z trolejbusu, busu, tramvaje či vlaku, když si tam chtějí udělat noclehárnu?
Není zajímavé, že tento příběh vyskočí jenom tehdy, když všichni bezdomovci se stanou hrdiny televizních novin, protože nám televizní zpravodajci potřebují ukázat, jak jsme všichni hodní, neboť jim ve výjimečném mrazu za naše peníze byly otevřeny noclehárny a Armádou spásy uvařena polívka. A to je tak všechno.

Hele, stejně už pálili hadry a já někoho naopak tu gumu nechal vyndat. Nejen logické, ale dokonce "ekologické":))))
Slávek Janoušek
Kuba Horák
Příspěvky: 1903
Registrován: 12. 12. 2003, 20:54
Bydliště: Na výsluní 1362, Nový Bor, 473 01

Příspěvek od Kuba Horák »

Nemám teď sil to znovu celé rozebírat. Jde o rozdílnost vkusů (guma, pivo). Ty jsi obhájil to své a já to cítím jinak. To je asi normální. Blíže k realitě upravený text asi má, i když mně jde hlavně o to, aby z té písně byla nejsilnější věta "že každá touha jednou..." Jsem naprogramován na to psát texty, které mají za úkol spíš pohladit než vytvářet obraz důvěryhodné reality, i když to je asi ten pravý kumšt. Napsat píseň o tom, jak jsou bezdomovci v prdeli se mi nechce a ani tohle nebylo cílem. Jeden člověk mi psal, ať si trochu stojím za tím prvním a já necítil žádnou velikou upřímnou potřebu to měnit, i když jsem se o to nakonec snažil.
Tvorbě písně a jejím zádrhelům rozumíš jistě líp jak já a je možné, že se to zhudebněné ukáže jako vítězství.

Ještě mě napadá, že s tím pivem a realitou - cinkot flašek by mě osobně nevzbudilo stejně jako minus dvacet.

A s tou formální stránkou. Já jsem si to celé normálně plynule zahrál a odzpíval na zcizenou melodii a všechno to sedělo úplně v pohodě, tak to může být i různým frázováním..?

Neber to jako uraženou ješitnost. Spíš cítím, to co jsem napsal nahoře - že to každý pojal trošku jinak. Jestli máš chuť to zpívat a cítíš, že je to dobrá píseň...Míša Vaněk se o zhudebnění nevyjádřil a já zhudebňovat neumím.

Má někdo jiný nějaký názor?
Uživatelský avatar
Ronnie
Příspěvky: 33
Registrován: 27. 1. 2006, 01:34
Bydliště: Praha

Příspěvek od Ronnie »

Celou tuhle debatu fascinovaně sleduju, ale radši se do ní nepletu, já mám totiž vůči bezdomovcům pocity silně neromantické (skoro každý den okolo nich chodím a poměrně často musím vystoupit z příšerně páchnoucí tramvaje, ze které si bezdomovec udělal noclehárnu).
Ale nakonec to přece jen nevydržím. Měla bych poznámek víc, ale to je většinou osobní názor a nejsem-li autorem, není podstatný. Pravda je, že se pocitově přikláním spíš k Jakubově než ke Slávkově verzi.
Nesouhlasím s každým z vás v něčem: Bezdomovce si umím mnohem spíš představit s tím pivem než s čajem. Aspoň ti na metru Národní mají nejspíš flašku přirostlou k ruce. Možná, že na periférii je to jinak. :)
Na druhou stranu - ze slova odendal , rým nerým, mi naskakuje husí kůže, promiň, Slávku. Guma mi naopak nevadí, musel by ji ale vytáhnout původní majitel, bezdomovce si neumím představit, že by se něčím takovým obtěžovali.
Ale možná, že spolu s hudbou bych to vnímala jinak, co já vím...
Ronnie
Kuba Horák
Příspěvky: 1903
Registrován: 12. 12. 2003, 20:54
Bydliště: Na výsluní 1362, Nový Bor, 473 01

Příspěvek od Kuba Horák »

Díky. Ono je to s tou realitou těžký. Kolik písní se o ní skutečně do mrtě opírá? Je to opravdu tím nejdůležitějším cílem písně? Pořád o tom textu teď přemýšlím. Se třetí slokou se stotožňuji a i když má sběhnutí od cirkusu v sobě určitý vtip, zdá se mi, že takhle napsaná sloka je lepší. Většina úprav mi tolik nevadí. I tu gumu bych v sobě překonal (logika, že sice hoří, ale čmoudí jak sviňa = někdo z nich jí tam dal a někdo jí odendal), i když slovo guma by se v mou rukou napsaném textu asi neobjevilo, protože mi přijde mimo můj vkus (jsem přeci jen trochu kýčař)...ale ty flašky od piva pořád drhnou. Do toho světa se významově hodí, ale já mám už toho piva v textech dost. Poslední sloka se mi líbí mnohem víc než včera, jen mi teď přijde trochu násilné a neopodstatněné - snad ať uzavře se kruh. Původně to bylo v souvislosti s tím, že já-autor jsem byl jedním z nich a posledním refrénem vysvětluji, že to já jsem snil o jedna...A taky bych do toho refrénu asi nedával slovo "měj - jedna plus jedna..", nechal bych normálně první refrén s tím, že se prostě jeden vynoří ze tmy (teď už to chápu) a zazpívá si ten snivý refrén s nima.


Čistě filosoficky. Jsem asi opravdu naivní člověk, ale nevěřím tomu, že by si všichni bezdomovci mohli za svojí situaci sami. Tenhle text se jich ale neměl zastávat. Hlavní pointa je v tom, že i když je člověk na dně, má sny...a čím je tomu dnu blíž, tím mohou být ty sny zdánlivě nicotnější.

A ještě něco. Kdyby mi někdo před třemi lety řekl, že se budu v únoru 2006 dohadovat se Slávkem Janouškem nad dodělávkou textu - nebo dokonce písně...tádydádadádydáda
Slávek Janoušek
Příspěvky: 788
Registrován: 11. 12. 2003, 02:53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slávek Janoušek »

Ber to jako návrh. Dobrá, neprošel. Netrvám na žádné změně. Melodií na to jde udělat spousty. Do některých se samozřejmě vleze v pohodě i ta původní verze. I s tím, že cirkusu chybí slabika atd. atd. Neprojde to jen do vyklenutější melodie, kde chybějící slabika prostě chybí.
Sdělení z refrénu je důležité, správně napsané, tam není co měnit (ani jsem to nedělal) a jak se to odehraje do té doby, než k němu dojde, je na Tobě. Psal jsem o "vadách", nikoli "chybách". A na to má stejně každý jiný názor a vadí mu třeba něco jiného.
Může to být i tak, jak to máš původně.
Slávek Janoušek
Kuba Horák
Příspěvky: 1903
Registrován: 12. 12. 2003, 20:54
Bydliště: Na výsluní 1362, Nový Bor, 473 01

Příspěvek od Kuba Horák »

Já bych teď už neřekl, že neprošel. V podstatě by to bylo jasné, kdyby tam nebyla guma a piva...možná vyměnit "snad ať uzavře se kruh". Pak už se mi to líbí. Teoreticky by šlo nechat místo gumy původní šňůry ("co vítr ze šňůr otrhal") Já bych to strašně nerad zabalil, když už to bylo zhudebněné. Někdy asi musí přijít na řadu kompromis. K
Odpovědět

Zpět na „Písňové texty“